feldenkrais

Feldenkrais®

Tietoisuutta liikkeen kautta® -ryhmätunnit

Tunnin teeman mukaan tehdään hienovaraisia liikkeitä ja liikevariaatioita, ja havainnoidaan omaa tekemistä ja kehoa. Opit käyttämään tietoisuuttasi apuna vapautuaksesi turhista jännityksistä ja luodaksesi uusia ja kevyempiä liikkumisen tapoja. Työskennellen rauhallisesti ja omien tuntemuksiesi ohjaamana opit liikkumaan ja toimimaan kokonaisvaltaisemmin ja rennommin.

Feldenkrais® -menetelmä sopii kaiken ikäisille, ketkä haluavat oppia itsestään liikkeen kautta sekä oppia ymmärtämään ja tuntemaan kehoansa paremmin. Rentouttaa ja laukaisee jännityksiä kokonaisvaltaisesti (tekee hyvää mm. niska-hartiaseudulle, alaselälle sekä lantiolle). Usein tunneilla työskennellään makuuasennossa rauhallisesti liikehtien.

Feldenkrais® harjoitteet ovat hyvää vastapainoa istuma- sekä seisontatyöhön ja kaikenlaiselle liikunnalle. Feldenkrais® -menetelmän harjoitteet lisäävät itsetuntemusta ja vahvistavat itseilmaisutaitoa

Tunnin jälkeen olo on uudistunut, rentoutunut, eheytynyt, virkistynyt ja hengitys on kevyempää. Tunnit eivät vaadi erityisosaamista, vaan mukaan voi tulla milloin vain. Mukaan lämpimät ja joustavat vaatteet sekä voimistelualusta ja pyyhe.

Kuvaus ryhmätunnista

Feldenkrais® -ryhmätunnilla ohjaaja ohjaa liikesarjoja sanallisesti, kysymyksin ja ehdotuksin, oppilas havainnoi ja oppii itseohjautuvasti omista lähtökohdistaan käsin. Työskentelyn prosessi on kokeilla, vertailla ja varioida. Liikkeitä toistetaan useita kertoja rauhallisella tempolla turhaa yritystä ja ponnistelua vähentäen. Näin opit aistimaan hienovaraisemmin, tunnistamaan liikkeesi laadun, luottamaan kokemukseesi ja omaan havaintoosi. Feldenkrais-työskentely vahvistaa itsetuntoa. Erilaisia toiminnallisia tuntiteemoja on satoja, Moshe Feldenkrais sovelsi metodiikkaansa mitä erilaisimpiin liikkeisiin. Hän ammensi inspiraatiota opetukseensa muun muassa vauvaliikkeistä, kehityksellisestä liikkeestä ja judo- ja kamppailulajiliikkeistä.

Liikkeet tehdään hitaasti ja kevyesti jokaisen omasta tuntemuksesta käsin, ja usein työskentely tapahtuu lattialla. Harjoitteet eivät ole voimistelua tai pelkkää koordinaatioharjoittelua. Kehon tiedostamisen kautta tietoisuus kehityy, totunnainen kuva itsestä voi muuttua. Voit löytää uusia tapoja toimia, ajatella, tuntea ja aistia.

Mindfulness -ryhmätunnit

Mindfulness -ryhmätunneilla perhedytään yksinkertaisiin läsnäolo harjoituksiin paikallaan ollen. Harjoitteiden avulla havainnoidaan kehon ja mielen liikkeittä hyväksyvästi ja lempeästi. Tuntien aikana  voi esim. istua tuolilla, maata lattialla, olla seisaalteen tai olla muutoin itselle mukavalla tavalla. Tuntien aikana tehdään yleensä myös hieman liikkeessä tapahtuvia läsnäolon harjoitteita mm. yksinkertaisia Feldenkrais® tai voimaannuttavia Chi gong-liikkeittä, jotka ovat osa kiinalaisen lääketieteen perinnettä. Lisää ajatuksia Mindfulnessiin liittyen löydät Mindfulness välilehden alta.