Kokemuksia Feldenkrais® -menetelmästä

Roger Federer, tennis ammattilainen:

”Tennis is becoming more and more a game of movement.” Australian avoimessa tennisturnauksessa, 2013

Travis Zajac, ammattijääkiekkoilija, NHL joukkue New Jersey Devilsin varakapteeni

“I’m sure it’s not a coincidence but once I started doing the ATM (Feldenkrais) lessons, I’ve been playing the best hockey of my life. Global breathing is my go to. I’ve been doing it night before a game and a little bit after my naps on game day. I do feel the sense of quiet it gives me. It feels like meditation and l love the way it calms me and gets me in the right frame of mind before a game. I’m sure it’s from a combination of the other lessons too, but my posture is better. I don’t find myself hunched over when I’m sitting on the bench after a shift.” 

Rick Acton, yhdysvaltalainen golffari  
(5-time NE PGA Champion, PGA Hall of Famer, 15 major championship wins.)

”…the Feldenkrais Method®® and its unique approach to mind and body has helped me immeasurably, not only in the way I play golf, but also the way I teach the game.”

Chris Boyd
1992 US Track National Champion (5,000 meters)

”I can’t say enough good things about the Feldenkrais Method®. I believe its made the difference between continuing my competitive running career and retiring prematurely.”

Markus, huoltoasentaja:

”Sattumuksien kautta olin ilmoittautunut Feldenkrais tunnille. Muistan kuinka viime hetkeen asti kamppailin menenkö vai en. Yks kaks yllättäen olen ”jumppa alustan päällä” ja ohjaajan opastuksella tunti oli lähtevä käyntiin. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt kuinka ikimuistoisen mahtava seikkailu olisi alkava. Oli kerrassaan häkellyttävä tuntea ja nähdä oma keho. Oli kuin olisin astunut johonkin erillaisen maailman sisälle. Pystyin vapautuneen mielihyvän kannustamana nähdä kehossani olevia asioita, sekä rajoitteita että mahdollisuuksia. Mielenkiintoista oli huomata että jokainen tunnilta lähtenyt hymyili vapautuneesti.

Tätä nykyä olen yrittänyt laajentaa tuota hymyä, joka päiväiseen tekemiseen, jopa työskenellessäni huoltoasentajana mietin tuota vapautunutta hymyä. ”

Laura, pianisti:

”Feldenkrais -tunneista saan tasapainoa ja voimaa. Tunnille tullessa kehoni on usein ylivirittynyt ja levoton. Tunneilta lähtiessäni tunnen oloni kuitenkin eheäksi ja turvalliseksi. Vaikka muutos saattaa tuntua hetkelliseltä, luottamus tulevien tuntien antiin tekee siitä pysyvämmän.”

Mari, opettaja:

”Feldenkrais vapautti minut painolastista, jota kannoin, osaa kauempaa ja osaa lähempää – molempien kohdalla ’reppuni keveni’ ja aloin olemaan luovempi ja rennompi.”

Kaisa, fysioterapeutti:

”Feldenkrais tunneilta olen saanut lisää liikkuvuutta ja oman kehon tuntemusta. Lisäksi olen nauttinut uudesta harrastuksesta, jossa ”ei tarvi suorittaa”. Mielen ja kehon rentoutta – suosittelen!”

Juha, koulutettu hieroja:

”Feldenkrais-harjoituksilla on ollut merkittävä rooli omien alaraajojen toimintahäiriöiden tunnistamisessa ja sitä kautta myös oireiden helpottamisessa. Tunneilla tehtyjen harjoitusten myötä jalkojen, ja ehkä ensisijaisesti lantion, liike ja liikkuminen on selvästi parantunut. Tämän kaltainen tutkiminen ei mielestäni ole mahdollista vauhdikkaampien liikuntalajien piirissä, joten Feldenkrais-harjoituksille on selvästi tarvetta. Omien kokemusteni perusteella olen ohjannut myös hieronta-asiakkaitani Feldenkrais-tunneille.”

Kaisa-Liisa, kehitysjohtaja:

”Istumatyötä tekevänä, paljon kokouksissa istuvana ja tietokonetta käyttävänä, vapaa-ajalla osallistuttuani Feldenkraistunneille:
– olen antanut itselleni luvan nauttia lempeästä kehon hoidosta
– olen kokenut positiivisia tuntemuksia ja kehon keveyttä
– olen tuntenut löytäväni oikeita kehon asentoja
– olen saanut eväitä liikuttaa rauhallisesti kehoa myös oma-aloitteisesti
– olen keskittynyt pieniin kehoa voimaannuttaviin liikkeisiin
– olen hetkeksi unohtanut hikiliikunnan ja liikuttanut kehoa erilaisin turvallisin liikkein
– olen hurahtanut tunnin jälkeiseen hyvään oloon”

Inkeri, psykologi:

”Feldenkrais-tuntien myötä olen tunnistanut mieleni suorittajaluonnetta, oppinut kyseenalaistamaan mielen imua suorittamisen velvoitteeseen ja valitsemaan suorittamisesta luopumista. Sen myötä on avautunut tila kuulla ja kunnioittaa omia sen hetkisiä kehon ja mielen tarpeita ja tehdä se luvan kanssa, omalla luvalla. On ollut vapauttavaa huomata, ettei kukaan vaadi minulta mitään ja että saan valita sellaisen liikkeen ja tekemisen tavan, mikä tuntuu minusta juuri tänään itselleni hyvältä.

Feldenkrais-tunneilla syntyy tunne omassa kehossa tietoisemmin olosta ja kehon kokemusten muuttumisesta, vaikkei sellaista erityisesti pyritä hakemaan. Minulla on ollut tunne, että olen aina saanut tunneilta juuri sitä, mitä kehoni ja mieleni on juuri kyseisenä päivänä tarvinnut. Tunneilta lähtiessä on usein tunne siitä, että on helppo hengittää ja olo tuntuu rentoutuneelta, mutta toimintakykyiseltä. Olen huomannut useasti, että harjoitustuntia seuranneena yönä olen nukkunut tosi makeasti ja yhtäjaksoisesti.

Yhdellä Feldenkrais-tunnilla oivalsin kehon liikkeen kautta ajatuksen, että joskus on mielen tasollakin hyvä kohdistaa tarkkaavuus alkuperäisestä ihan toiseen kohteeseen asian onnistumiseksi vaivattomammin ja toimivammin.

Erityisesti on jäänyt mieleen tunti, jossa makasimme selinmakuulla liikuttamatta muuta kuin kieltä suussamme ohjaajan ohjeiden mukaan ja sitä seurannut niska, kaulan ja yläselän syvä rentoutuminen. Hämmästytti miten vähällä ja vaivatta tapahtui jotain niin kokonaisvaltaista ja suurta omassa kehossa.

Feldenkrais-tunnit ovat tarjonneet viikottaisen luvan asettua itsen äärelle kuuntelemaan mitä minulle tänään oikeasti kuuluu, miltä kehossa ja mielessä tuntuu ilman vaatimusta, että jotain pitäisi muuttaa.

Yhteinen vapaaehtoinen kokemusten ja tuntemusten jakaminen harjoitusten lopuksi on auttanut ymmärtämään ihmismielen yleisinhimillistä toimintaa: voin jakaa usein samoja kokemuksia kuin toiset harjoitusten aikana ja niiden seurauksina. ”